Datça’da fotoğraf çekmem için beni motive eden fantastik yerler vardır, bu yerlerde ne zaman olsa zevke fotoğraf çekerim, kendimle başbaşa kalır, değişik duygular yaşarım. Yalnızlığın da tadını en iyi şekilde hisesttiğim yerler.. işte Eski Datça bu yerlerden biri. Eski Datça ile ilgili pek çok sayfa yaptım, bu sayfaların büyük bir bölümü Datça Günlüklerinde yer alıyor bu sayfayı hazırlamamın nedeni turizm mevsiminin geldiği şu günlerde Eski Datça’yı gezeceklere gezdikleri sokakların yılın değişik zamanlardaki güzelliklerini göstermek, gezecekleri yerler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Datça merkezine 2,5 km uzaklıktaki Eski Datça’ya minübüslerle de gelebilirsiniz. Sayfamda yılın değişik mevsimlerinde ve değişik zamanlarda çektiğim fotoğraflar yer alıyor, rengarenk fotoğraflar, insana yaşam zevki veren renkler, Eski Datça böyle bir yer, dar, taş sokaklarda günün her saati farklı, şiirsel bir ışıkla karşılaşırsınız, yaprakların arasından süzülerek yollara, duvarlara düşen ışıklar. Burası renkli bir dünyadır bu yüzden başlığıma Eski datça’nın Renkleri dedim. 2018 Yılı içinde Eski Datça’da birçok değişiklikler oldu, yeni mekanlar eklendi, yeni mekanlar işletmeye açıldı. Yeni ekleyeceğim birkaç fotoğrafla bu değişiklikleri göstermek istiyorum.

Eski Datça kavşağından girer girmez araba park alanı var, Eski Datça’ya vasıta girmesi engellendi, arabanızı burada park edip yürüyerek ( fazla bir mesafe değil ) Eski Datça’ya gelebilirsiniz. Yol üzerinde kafe, konaklama tesisleri, hediyelik eşya satan yerler var.

Eski Datça’ya meydandaki Orhan’ın Kahvesinden başlayacağım, Orhan’ın kahvesi eski özelliklerini koruyan, dut ağaçlarının gölgesinde, güneş ışıklarının değişik görüntüler sergilediği bir yer.

Orhan’ın Yeri, Can Yücel’in sağlığında sıkça gelip oturduğu, yerel halkla sohbet ettiği yerlerden buraya bu yüzden Can Yücel kahvesi diyenler oluyor ama ben yazılarımda Orhan’ın Kahvesi derim, Orhan’ın Yeri‘nde gözleme gibi yiyecek şeyler de bulabilirsiniz.

Biraz evime yakın olmasının da etkisiyle canım sıkıldıkça kendimi Eski Datça’ya atarım, fotoğraf çekerim. Kimsin, nesin, bu yalnız başına ne yapıyor diyen olmaz. Orhan’ın kahvesinde her zaman yerel halktan birkaç kişiye rastlarsınız, yaşları genelde orta yaş ve üzeri kişiler. Gençler ve birçoğu arazilerini satarak kent merkezine yerleşmişler, Datça merkezinde evi barkı olanlardan sorduğunuz birçok kişi Eski Datçalıdır.

Orhan’ın kahvesini biraz geçince yol ikiye ayrılıyor, doğru giderseniz Hurma sokak, sağ taraftaki sokağa girerseniz Akkaraca sokak. Hurma sokak, Eski Datça’ya girilen sokak genellikle birçok kişi gezilerine buradan devam ederler, Eski Datça merkezine çıkılır. Akkaraca sokaktan devam edince el işi eşyaların satıldığı sergileri ve restore edilen Alamango Evi’ni görebilirsiniz, devamında yeni yapılan yapı kompleksinin yanından Eski Datça merkezine, Çarşı sokağa çıkılır.

Sağ altta görülen Alamango Evi, vaktiyle Alamango isimli bir Rum’a ait olan yapı aslına uygun olarak PirTur tarafından restore ettirildi, kemerli güzel bir yapı, titiz bir çalışmanın ürünü. İlk yıllar otel ve galeri olarak kullanılan yapı son yıllarda öylece duruyor.

Hurma sokak Eski Datça’ya girişte ilk karşılaşacağınız sokak. Buralarda da yeni yapılar yapıldı. Sokağa girer girmez sol tarafta yeni bir mekan olarak Ceren Cafe – Restaurant var, merdivenlerden çıkarak sokağı yukarıdan görüyorsunuz. Sağ tarafta Özlü Datça ürünleri satış yeri ve kafesi 2018 yılında açılan mekanlardan. Hemen karşısında küçük bir market ve uzun yıllardır burada hizmet veren Datça Sofrası lokantası bulunuyor.

Hurma Sokağın sonunda yol ikiye ayrılıyor, sağ taraf Çarşı Caddesi’ne ve Can Yücel Sokağa çıkıyor, sol taraf Eski Datça’nın yukarılarına kadar çıkıyor, Kocaev’in yanından sapılan dar sokak ta Can Yücel sokağa çıkıyor. Burada her yer birbirine bağlı, fazla da bir gezilecek yer yok. Burada kemen karşıda Eski Datça Muhtarlığı ve yan tarafında Nil cafe var, akşama doğru burada oturup etrafı seyretmek hoş oluyor, kendilerine özgü lezzetleri tadabilirsiniz. Nil cafenin hemen karşısında yer alan Ede Cafe Eski Datça’da oturup, dinleneceğiniz yerlerden.

KAYNAK : https://www.datcadetay.com/eski-datcanin-renkleri.html